Jedzenie ma znaczenie! Rola diety w diagnozie i terapii zaburzeń neurorozwojowych ze szczególnym uwzględnieniem autyzmu, ADHD, dysleksji i dyspraksji.

Prowadzący

Irena Sosin

Miejsce szkolenia

Centrum Wspomagania Rozwoju Osobowości Sp. z o.o.
ul. Woronicza 15 lokal 100, 02-625 Warszawa

Termin

14 lutego 2020 r.
(piątek)

Godziny

10:00 - 18:00 

Koszt

300 zł

Czas trwania

10 godzin dydaktycznych

ADRESACI SZKOLENIA:

Szkolenie przeznaczone jest szczególnie  dla osób zajmujących się dziećmi i młodzieżą z zaburzeniami rozwojowymi; rodziców, opiekunów, terapeutów, diagnostów.

Uwaga! Placówka Kształcenia Ustawicznego Centrum Wspomagania Rozwoju Osobowości jest wpisana do Rejestru Instytucji Szkoleniowych (RIS) pod numerem ewidencyjnym: 2.14/00260/2017 oznacza to możliwość finansowania szkoleń dla osób bezrobotnych przez Urząd Pracy.

CEL SZKOLENIA:

Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z nowoczesnymi zasadami odżywiania w oparciu o dane pochodzące z longitudinalnych badań naukowych, wskazanie zagrożeń  wynikających ze szkodliwych nawyków żywieniowych  oraz zapoznanie z możliwościami skutecznej terapii uwzględniającej prawidłowo zbilansowaną dietę.

PROGRAM SZKOLENIA:

Część I

  1. Nowoczesne zasady odżywiania w oparciu o raport z badań profesorów : Colina T. Campbella, C. Esselstyna, N. Barnarda, D. Ornisha, G. Malkmusa oraz J. Furhmana.
  2. Czy nowotworzenie komórek w organizmie to choroba?  Dlaczego problem ten dotyka nawet małych dzieci?
  3. Gęstość odżywcza a uzależnienia pokarmowe w aspekcie trudnych zachowań nie tylko dziecięcych ( agresja , ADD, depresja, otyłość).
  4. Autyzm jako zaburzenie metabolizmu.
  5. Dieta a zaburzenia neuropochodne.
  6. Dieta dla mózgu.
  7. Zdrowe smakołyki – przepisy smacznych potraw  z nutritariańskiej książki kucharskiej.

Część II

  1. Czy to co jemy wpływa na nasze geny – nutrigenetka.
  2. Zanim się narodzi dziecko – czyli o programowaniu żywieniowym. Jak nasz styl życia może wpłynać na zdrowie przyszłego dziecka.
  3. Zaburzenia neurorozwojowe – modyfikacje dietetyczne, jako istotny element w procesie terapeutycznym.
  4. Depresja i dieta.
  5. „Epidemia” otyłości i nadwagi. Jak jej zapobiec, jak ją pokonać? Jak w prosty sposób zbudować zdrowy plan żywieniowy dla całej rodziny. Dieta typu DASH i MIND – zasady konstruowania, przykłady, ćwiczenia.

KONTAKT W SPRAWIE SZKOLENIA:

Monika Głębicka
m.glebicka@cwro.edu.pl

UWAGI:

Dla zainteresowanych lista adresów noclegowych w Warszawie, o różnym standardzie (hotele, schroniska młodzieżowe, hostele. Wyboru i rezerwacji prosimy dokonać indywidualnie.

Dodatkowe informacje

DataSzkolenia

14.02.2020

LiczbaDni

1